2018 Beldeport
1700 kişiye istihdam sağlayan uluslararası Beldeport’un IT
altyapısını yeniledik.
ULİMAP (Ulusal Limanlar Master Planı) çalış̧masında konteyner terminaleri bakımından hub limanların oluşturulmasının Türkiye’nin ticaretine büyük katkı sunacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Bu bağlamda; Marmara, Ege ve Akdeniz’de Hub limanlar kurulması önerilmiştir. Kurulacak limanların kapasitelerinin büyük olması, derinlik anlamında dünyanın en büyük gemilerine ev sahipliği yapabilecek boyutta olması hayati öneme sahiptir. Stratejik anlamda küçük küçük limanlar kurmak yerine öncelik büyük hacimli limanlar olmalıdır tavsiyesinde bulunulmuştur.
Dünyada yük taşımacılığının kalbi niteliğinde olan deniz taşımacılığı tüm taşımacılık içinde %87 pay almaktadır. Deniz taşımacılığının en önemli noktaları limanlarda aranan dünya standartları ise; kesişim yolları üzerinde olması, hava-kara yollarına yakın ve rahat bir ulaşım sağlaması, raylı taşımacılığa konum olarak elverişli olması, alınacak hizmetlerin kaliteli ve hedef odaklı olmasıdır. Beldeport bu özellikler göz önüne alınarak konumlanmış ve inşa edilmiş bir limandır.
Dünya liman standartları açısından gerek konumu gerekse kesişim yolları üzerinde olması Beldeport’u rakiplerinden ayırmaktadır. Karayolu ulaşım ağının yakınında yer alması, havaalanına yakınlığı, büyüme kapasitesi, 450 metrelik rıhtımı ve rıhtım boyunca 16,5 metre uniform derinlik olması, ayrıca limanın içinden demiryolu hattı geçmesi, Beldeport’un dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşabileceği kapasitede uluslararası bir liman olduğunun göstergeleridir. Beldeport limanı, binlerce yıllık tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacak bir yatırımdır. Deniz ticaretinin geleceği öngörülerek A’dan Z’ye bir konteyner limanı olarak dizayn edilmiş olan Beldeport’un operasyonel planını ve dizaynını HPC-Hamburg Port Consulting GmbH, tamamen AB teknik ve çevre standartlarına uygun olarak dizayn etmiştir.
4 etapta oluşturulacak limanın, tüm teknik alt yapısıyla kullanıma açık olan ilk etabında 550.000 TEU yük elleçlenebilecektir. Beldeport’un geriye kalan 3 etabının daha tamamlanması ile konteyner elleçleme kapasitesi yıllık 2.400.000 TEU’ya yükselecek ve Beldeport, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olacaktır. Bu noktada mevcut yapısıyla kısa zamanda 1.700 kişiye istihdam sağlayacak olan Beldeport, tüm etapları ile devreye girdiğinde yaklaşık 5540 kişiye istihdam kapısı olacak ve yöre ile beraber Türkiye istihdam kapasitesine de ciddi katkılar sunacaktır.
Kapasitesi, ekonomik değeri, istihdam büyüklüğü ve çağdaş yönetim anlayışıyla Beldeport, Türkiye’nin en değerli ve profesyonel markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Beldeport, IT altyapısı için Elips firmasını tercih etmiştir.